На правах рекламы:

магазин запчастей для сотовых телефонов

   

Иверская икона Божией Матери


ГлавнаяПраздникиИверская икона Божией Матери

Малая и Великая вечерняУтреняЛитургия

Месяца октября в 13-й день

Празднование Пресвятей Богородице в память пренесения чудотворныя Ея иконы, Иверския в Москву (1648 г.)


На Утрени

По 1-й кафисме седален, глас 1:

Пресветлаго зрака Твоего явление радость приносит всем верующим и обители Иверстей дарует стража неусыпна и от бед избавление. Темже поем Ти, Пречистая: покрывай нас присно покровом Твоим.

Слава, и ныне, глас 8:

Сей день Господень, радуйтеся, людие, се бо светоносный облак на воздусе чудно простирается, и столпом огненным пред Афоном явлется Едина и Единаго на руках Матерних держащи Христа, Зиждителя вселенныя, во спасение душ наших.

По 2-й кафисме седален, глас 3:

Веселятся днесь светло Афона паствы, песней множество слагают, любовию Непорочную почитающе, величеством благодати красящеся, юже прияша пришествием иконы Всенепорочныя Отроковицы, зарями Боговедения благочестно поющих озаряющия.

Слава, и ныне, глас 5:

Чудо преславное зрится днесь: в водах бо огненосная Богоотроковицы икона показуется, и знамения лучи испущает, и пребывание постников чудом спасает. Сего ради благодарственно вопием: радуйся, Благодатная.

Величание:

Величаем Тя, Пресвятая Дево, Богоизбранная Отроковице, и чтим образ Твой святый, имже точиши исцеления всем, с верою притекающим.

Псалом избранный: Помяни, Господи, Давида и всю кротость его:

По полиелеи седален, глас 8:

Величие Твое кто исповесть, Богородице, явлением бо Твоея иконы удивила еси вся православныя, многия недуги врачующи и болезни исцеляющи. О Всемилостивая Владычице, не лиши нас и ныне Твоего заступления, но молитвами Твоими защити и спаси православныя люди и силою Твоею огради, да Тобою хвалящеся и все упование на Тя возлагающе, не постыдимся во веки.

Слава, и ныне, тойже.

Прокимен, глас 4: Помяну имя Твое во всяком роде и роде. Стих: Отрыгну сердце мое слово благо. Всякое дыхание да хвалит Господа. Стих: Хвалите Бога во святых Его.

Евангелие Луки, зачало 4. [Лк. 1, 39 – 49, 56.]

Воставши Мариамь, иде в горняя со тщанием, во град Иудов:

Вставши Мария, с поспешностью пошла в нагорную страну, в город Иудин,

И вниде в дом Захариин и целова Елисаветь.

И вошла в дом Захарии, и приветствовала Елисавету.

И бысть яко услыша Елисаветь целование Мариино, взыграся младенец во чреве ея: и исполнися Духа Свята Елисаветь,

Когда Елисавета услышала приветствие Марии, взыграл младенец во чреве ее; и Елисавета исполнилась Святого Духа,

И возопи гласом велиим, и рече: благословена Ты в женах, и благословен плод чрева Твоего:

И воскликнула громким голосом, и сказала: благословена Ты между женами, и благословен плод чрева Твоего!

И откуду мне сие, да приидет Мати Господа моего ко мне?

И откуда это мне, что пришла Матерь Господа моего ко мне?

Се бо, яко бысть глас целования Твоего во ушию моею, взыграся младенец радощами во чреве моем:

Ибо, когда голос приветствия Твоего дошел до слуха моего, взыграл младенец радостно во чреве моем;

И блаженна Веровавшая, яко будет совершение глаголанным Ей от Господа.

И блаженна Уверовавшая, потому что совершится сказанное Ей от Господа.

И рече Мариамь: величит душа Моя Господа,

И сказала Мария: величит душа Моя Господа,

И возрадовася дух Мой о Бозе Спасе Моем:

И возрадовался дух Мой о Боге, Спасителе Моем,

Яко призре на смирение рабы Своея: се бо, отныне ублажат Мя вси роди:

Что призрел Он на смирение рабы Своей; ибо отныне будут ублажать Меня все роды;

Яко сотвори Мне величие Сильный, и свято имя Его.

Что сотворил Мне величие Сильный, и свято имя Его.

Пребысть же Мариамь с нею яко три месяцы и возвратися в дом свой.

Пребыла же Мария с нею около трех месяцев и возвратилась в дом свой.

По 50-м псалме: Слава: Молитвами Богородицы, Милостиве, очисти множества согрешений наших. И ныне: тойже. Помилуй мя, Боже:

Стихира, глас 6:

Егда явление чуднаго Твоего образа приспе, тогда афонстии отцы, столп огненный на мори зряще, страхом одержими, недоумеваху. Гавриил же, яко вторый Петр, по морю ходя, со слезами вопияше Тебе: о Пресвятая, прииди и сохрани достояние Твое от враг ненаветно.

Канон Пресвятей Богородице на 8, ирмосы по дважды, глас 8.

Песнь 1.

Ирмос: Колесницегонителя фараоня погрузи, чудотворяй иногда, Моисейский жезл, крестообразно поразив и разделив море, Израиля же беглеца, пешеходца, спасе, песнь Богови воспевающа.

От скверных устен хваление приими, Всенепорочная, якоже прежде Сын Твой, Бог же мой и Господь, прият две лепты вдовицы, и разрешение прегрешений моих подаждь, яко да по долгу величаю Тя.

Ангельское пение подобаше Тебе, Матери Божией, Творца бо сих родила еси странно. Но и от нас приими, Владычице, смиренныя сия молитвы, да поем Господеви: славно прославися в нашей немощи.

Огустеша воды, огустеша и волны посреде моря, носяща Твою, Богомати, икону. Утверди и мое подвигшееся сердце на камени заповедей Христовых.

Помощница и Покровительница была еси, Дево, обители Иверския, воев Амиры с корабли их в мори погрузивши, но потопи в пучине милосердия Сына Твоего вся моя душевныя страсти и безчисленная моя прегрешения.

Песнь 3.

Ирмос: Утверждей в начале небеса разумом и землю на водах основавый, на камени мя, Христе, заповедей Твоих утверди, яко несть свят паче Тебе, Едине Человеколюбче.

Утверди сердце мое во уповании на Тя, Богомати, изми всякую гордыню и превозношение из помраченнаго ума моего, да вопию: несть свят, яко Господь, и несть праведен, яко Бог наш.

Ты, о Богомати, немощствующия препоясуеши силою, алчущия насыщаеши; посети и мою немощь и алчущаго и жаждущаго мене насыти Животнаго Хлеба, чрез Твою девственную утробу сшедшаго с Небесе на землю.

Возстави, Владычице, от земли мене, убогаго, и от гноища греховнаго воздвигни, нищаго, даждь молитву мне, молящемуся, да, величая, пою Твое заступление.

Неплодствующий мой ум плодоносен покажи, Благая Дево, от неплодове рождшаяся: Ты бо плодоносие всех благ явлением иконы Твоея подаеши.

Седален:

Светлое днесь Заступницы нашея наста торжество. Да взыграется тварь, да ликовствуют человечестии собори, созывает бо нас Святая Богородица видети огненосную икону Свою, лучами милости верныя просвещающую. Темже, радующеся, вопием: спаси, Госпоже, от глада, огня, меча и бед вся почитающия явление иконы Твоея.

Слава, и ныне, тойже.

Песнь 4.

Ирмос: Ты моя крепость, Господи, Ты моя и сила, Ты мой Бог, Ты мое радование, не оставль недра Отча и нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зову Ти: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Покры Небеса добродетель Твоя, Богомати, и хвалы Твоея исполнися земля, но положи любовь державную крепости Твоея и на мне, отчаянном.

Уготовляющи шествие чудней иконе Твоей, даде бездна глас свой, воздвижеся солнце, и сияние ея яко свет бысть, но Ты изшла еси на спасение людей, спасти Твое наследие пришла еси.

Услышавше слух пришествия Твоего, иноцы убояшася; уразумевше же дела Твоя, ужасошася, но внегда смутитися души моей, милость Твою помяни, Владычице, да взываю: слава заступлению Твоему, Богомати.

Ты еси моя крепость и сила, Богородице, Тобою почию в день скорби моея, и из страны пришельствия взыду Тобою в Небесное наследие, и возрадуюся о Господе и Бозе, Спасе моем.

Песнь 5.

Ирмос: Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тьма, окаяннаго, но обрати мя и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.

Виждь, Чистая, от нощи утренюющия люди паствы Твоея, икону Твою Богохвальную обстоящия, разрешения же грехов просящия, и жития исправления, и Божественныя славы причастия: не отрини убо нас от лица Твоего, Света незаходимаго Мати.

Всею душею и мыслию в пастве Твоей вси сликующе, псалмы, и песньми духовными, и пением Божественным икону Твою почитают, прощения грехов просяще и душ спасения. Ты же, исцеление наше сущи, сия вся подаждь, Владычице Богоневесто.

Храм Твой, Дево, яко рай другий показася ныне, яко древо жизни имея икону красоты Твоея, юже вси усердно со благоговением и любовию целующе, взываем: Владычице, мир даждь нам, Владычице, стяжи нас, иного бо разве Тебе утешения не вемы.

Реку Тя сладкую и поток насыщения, манну небесную, изобилие и благодать приснотекущую во обители Твоей живущии стяжавше, поют Рождество Твое, Отроковице.

Песнь 6.

Ирмос: Очисти мя, Спасе, многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи, молюся: к Тебе бо возопих, и услыши мя, Боже спасения моего.

В скорби сердца вопию ти, Владычице, житейскаго моря потопляем бурею, к Тебе, яко тихому пристанищу, прибегаю: возведи от тли живот мой.

Бездна последняя грехов обыде мя, и исчезает дух мой, но простри, Владычице, высокую Твою мышцу и, яко Гавриила, и мене, ко Твоей иконе прибегающа, невредима сотвори.

Не отрини мене до конца от лица Твоего, Мати незаходимаго Света, не попусти мне погрязнути в пучине беззаконий, но возведи мене от блата страстей, да взыдет из истления живот мой и пожру Тебе со гласом хваления и исповедания.

Храм носяй телесный весь осквернен, Тебе, Пречистому храму Вечнаго Слова, дерзаю в честнем храме Твоем, пред Твоею святою иконою приносити смиренныя моя молитвы. Ты же, яко Милостивая, очисти мя Твоим благоутробием.

Кондак, глас 8:

Аще и в море ввержена бысть святая икона Твоя, Богородице, от вдовицы, не могущия спасти сию от врагов, но явилася есть хранительница Афона и вратарница обители Иверския, враги устрашающая и в православней Российстей стране чтущия Тя от всех бед и напастей избавляющая.

Икос:

В столпе огненне явльшуюся Богоматере икону видевше, возопиша постников иверских лицы: о Владыко, сподоби нас прияти икону Матере Твоея во утешение странствия нашего; ты же, Гаврииле, дерзай и вниди в море, и приими во объятия твоя сокровище, нам являемое, да будет нам страж неусыпный, покров же, и радость всем христианом, и хранительница, от бед и напастей избавляющая.

Песнь 7.

Ирмос: Божия снизхождения огнь устыдеся в Вавилоне иногда, сего ради отроцы в пещи радованною ногою, яко во цветнице ликующе, пояху: благословен еси, Боже отец наших.

Согрешихом, беззаконновахом, неправдовахом пред Господем, но, Владычице моя Богородице, яко Благая угаси огнь Его праведнаго гнева Твоим теплым ходатайством, да поем Ему: отец наших Боже, благословен еси.

В пещи искушений и бед опаляемыя ороси, Богомати, струями Твоих щедрот, да посрамятся врази наши и да разумеют вси, яко Ты едина еси Владычица Богородица, по всей вселенней славимая.

Престоле Царя славы, честнейшая херувим, одушевленный храме, в немже вселися Господь, твердь небесная, на нейже возсия Солнце правды, Христос, Тя поем, Богомати, и превозносим во вся веки.

Ты еси веселие и в пустынях живущим, Ты еси и стольнаго града утешение и похвала, Дево Марие, препетая и превозносимая во веки.

Песнь 8.

Ирмос: Седмерицею пещь халдейский мучитель Богочестивым неистовно разжже, силою же лучшею спасены сия видев, Творцу и Избавителю вопияше: отроцы, благословите, священницы, воспойте, людие, превозносите во вся веки.

Поют Тя ангельския силы, превозносит человеческий род, благословит Тя вся тварь, Пречистая Дево Богородице. Приими и от мене, недостойнаго, приносимое Тебе хваление.

Пойте, иноцы Афона, благословляй, земле Иверская, превозноси, вся страно Российская, Благую Владычицу, реки чудес от Своея чудотворныя иконы источающую. Хвалим, благословим, покланяемся Ти, Богородице, поюще и превозносяще во вся веки.

Подобием иконы Иверския не точию святый Афон просвещается, но и стольный град Москва украшается, от того чудесную помощь приемля и источник утешения в нем обретая.

Еще и страна Новгородская и инии грады и веси подобием Иверския иконы Твоея, Владычице, освятишася и чудесы просветишася, вопиюще: Господа пойте и превозносите во вся веки.

Песнь 9.

Ирмос: Ужасеся о сем небо и земли удивишася концы, яко Бог явися человеком плотски и чрево Твое бысть пространнейшее небес. Тем Тя, Богородицу, ангелов и человек чиноначалия величают.

Тайна глубины Рождества Твоего ум ангельский ужасает, Дево, и пречистая икона Твоя демоны прогоняет, не терпяще бо взирати на силу ея, бегают и исчезают. Мы же той любезно покланяемся и облобызаем и Тя, Богородицу, величаем.

Приидите вси, поклонимся, припадем и возвеличим Божию Матерь, призревшую на нас, смиренных, алчущия исполняющую благ и положившую с нами завет милости во явлении Своея дивныя иконы.

Богородице Дево, упование христианом, пробави и нашему роду милости Твоя, бывшия отцем нашим, покрый и соблюди нас от всякаго зла.

О всемилостивая христианом Помощнице, не может Тя воспети достойно язык человеческий и ангельский, яко всея твари честнейшую и земных славнейшую, но приими милостивно сие приносимое Тебе от нас моление и спасай нас всегда, на Тя бо упование возложихом.

Ексапостиларий:

Икону Твою всечестную приим Гавриил во объятия, вопияше Тебе, Владычице: о сладкая Мати Царя Христа, буди покров Твоей обители, радость же всем христианом и споручница жизни вечныя.

На хвалитех стихиры на 4, глас 4:

О, несказанныя благости! О, славнаго явления иконы Богоматере, яже сияет чудесы и просвещает благодатию верно приходящия! Юже с веселием приемлюще, Чистую Богоотроковицу достодолжно песньми почитаем и ублажаем.

О, преславнаго Твоего о нас, Владычице, промышления! Чудную бо Твою икону Афону посылаеши и яко стража нам неусыпна тую подаеши милостивно и утешение странствию нашему. Темже, познавше Твоя честная чудеса, песньми Тя величаем.

О, преславнаго чудесе! Како огненосная икона на волнах морских, яко на колеснице носится, светлыми лучами благодати умы просвещающи; еяже торжество песньми почитающе радостно, славу возсылаем Богородительнице.

Слава, и ныне:

Твой глагол исполняя, Богомати, праведный Гавриил немокренно по воде морстей пешешествова и, восприим священную икону Твою, лик песненный состави и торжество с постники афонскими совокупи. Темже и мы, удивляющеся, вопием Первовиновному: слава Тебе, сотворшему дивная, Единому Царю и Богу, молитв ради Богородицы! Сохрани люди христианския и победы на враги даруй, яко Всесилен.

Славословие великое и отпуст.

Малая и Великая вечерняУтреняЛитургия