На правах рекламы:

• Памятники на могилу посмотреть.

   

Светлая седмица


ГлавнаяТриодьСветлая седмица

В Неделю Пасхи на ЛитургииВечерняУтреняЛитургия

Понедельник Светлой седмицы


Во святую и великую Неделю Пасхи вечера.

По 9-м часе, во светильничном, облачится настоятель во всю священную одежду. И став пред святою трапезою с кадильницею, знаменует крестовидно, и возглашает глаголя: Благословен Бог наш всегда, ныне и присно, и во веки веков. И нам отвещающим: Аминь. И той начинает: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ, и сущим во гробех живот даровав. Трижды. И мы тойжде отвещаем трижды. И глаголет настоятель преждереченныя стихи: 1-й, Да воскреснет Бог: 2-й: Яко исчезает дым: 3-й: Тако да погибнут грешницы: 4-й: Сей день, егоже сотвори Господь: Мы же на кийждо стих поем: Христос воскресе: по единожды, Слава: Мы же: Христос воскресе: И ныне: Мы же: Христос воскресе: И паки настоятель: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ. И мы конец: И сущим во гробех живот даровав. Таже ектениа великая от диакона: Миром Господу помолимся.

Подобает ведати, яко по внегда начати иерею, кадит святую трапезу по обычаю и весь олтарь, вечер, на Господи воззвах: на Утрени, в начале канона исходит и кадит храм и лики и братию по обыкновенному чину.

Посем, Господи воззвах: поем во глас 2. Поставим стихов 6. И поем стихиры воскресны, 3, глас 2.

Прежде век от Отца рождшемуся Божию Слову, воплощшемуся от Девы Марии, приидите поклонимся: Крест бо претерпев, погребению предадеся, яко Сам восхоте: и воскрес из мертвых, спасе мя заблуждающаго человека.

Христос Спас наш, еже на ны рукописание пригвоздив на Кресте заглади, и смертную державу упраздни: покланяемся Его тридневному Воскреснию.

Со архангелы воспоим Христово Воскресение: Той бо есть Избавитель и Спас душ наших, и в славе страшней и крепцей силе, паки грядет судити миру, егоже созда.

И восточны {анатолиевы} 3.

Тебе распеншагося и погребеннаго, ангел проповеда Владыку, и глаголаше женам: приидите видите, идеже лежаше Господь: воскресе бо, якоже рече, яко всесилен. Темже Тебе покланяемся единому безсмертному: жизнодавче Христе, помилуй нас.

Крестом Твоим упразднил еси, юже от древа клятву, погребением Твоим умертвил еси смерти державу: востанием же Твоим просветил еси род человеческий. Сего ради вопием Ти: благодетелю Христе Боже наш, слава Тебе.

Отверзошася Тебе Господи, страхом врата смертная, вратницы же адовы видевше Тя, убояшася: врата бо медная сокрушил еси, и вереи железныя стерл еси, и извел еси нас от тьмы и сени смертныя, и узы наша растерзал еси.

Слава:

Спасительную песнь поюще, от уст возслем: приидите вси в дому Господнем припадем, глаголюще: на Древе распныйся, и из мертвых воскресый, и сый в недрех Отчих, очисти грехи наша.

И ныне: Богородичен:

Прейде сень законная, благодати пришедши: якоже бо купина не сгараше опаляема, тако Дево родила еси, и Дева пребыла еси. Вместо столпа огненнаго, праведное возсия Солнце: вместо Моисеа, Христос, спасение душ наших.

Вход со Евангелием. Свете тихий: Таже, прокимен великий, глас 7: Кто бог велий яко Бог наш? Ты еси Бог творяй чудеса. Стих 1: Сказал еси в людех силу Твою. Стих 2: И рех: ныне начах, сия измена десницы Вышняго. Стих 3: Помянух дела Господня, яко помяну от начала чудеса Твоя. И паки: Кто бог велий: По прокимне же возглашает диакон: И о сподобитися нам слышанию святаго Евангелиа, Господа Бога молим. Посем чтет Евангелие настоятель во олтари, Иоанна, зачало 65: Сущу позде в день той: Конец: Не иму веры.

Евангелие Иоанна, зачало 65. [Ин. 20, 19 – 25.]

Сущу позде в день той во едину от суббот, и дверем затворенным, идеже бяху ученицы Его собрани, страха ради иудейска, прииде Иисус и ста посреде, и глагола им: мир вам.

В тот же первый день недели вечером, когда двери дома, где собирались ученики Его, были заперты из опасения от иудеев, пришел Иисус, и стал посреди, и говорит им: мир вам!

И сие рек, показа им руце и нозе и ребра Своя. Возрадовашася убо ученицы, видевше Господа.

Сказав это, Он показал им руки и ноги и ребра Свои. Ученики обрадовались, увидев Господа.

Рече же им Иисус паки: мир вам: якоже посла Мя Отец, и Аз посылаю вы.

Иисус же сказал им вторично: мир вам! как послал Меня Отец, так и Я посылаю вас.

И сие рек, дуну и глагола им: приимите Дух Свят:

Сказав это, дунул, и говорит им: примите Духа Святаго.

Имже отпустите грехи, отпустятся им: и имже держите, держатся.

Кому простите грехи, тому простятся; на ком оставите, на том останутся.

Фома же, един от обоюнадесяте, глаголемый Близнец, не бе ту с ними, егда прииде Иисус.

Фома же, один из двенадцати, называемый Близнец, не был тут с ними, когда приходил Иисус.

Глаголаху же ему друзии ученицы: видехом Господа. Он же рече им: аще не вижу на руку Его язвы гвоздинныя, и вложу перста моего в язвы гвоздинныя, и вложу руку мою в ребра Его, не иму веры.

Другие ученики сказали ему: мы видели Господа. Но он сказал им: если не увижу на руках Его ран от гвоздей, и не вложу перста моего в раны от гвоздей, и не вложу руки моей в ребра Его, не поверю.

Посем ектениа: Рцем вси: и Сподоби Господи в вечер сей: Таже: Исполним вечернюю молитву:

И по возгласе поем стихиру воскресну, глас 2:

Воскресение Твое Христе Спасе, всю просвети вселенную и призвал еси Твое создание: всесильне Господи слава Тебе.

Таже стихиры Пасхи, глас 5: Пасха священная: с припевы их. Слава, и ныне: Воскресния день: Христос воскресе: трижды, кроме конца стихиры. Таже диакон: Премудрость. Мы же: Благослови. Настоятель: Сый благословен Христос Бог наш: И мы: Утверди Боже: Таже настоятель, вместо: Слава Тебе Христе Боже: Христос воскресе из мертвых смертию смерть поправ. И мы: И сущим во гробех живот даровав. И абие глаголет отпуст со Крестом: Христос воскресый из мертвых: И прочее, якоже изъявися в конец Утрени.

И целуем святыя иконы. И входим в трапезу, и глаголем: Христос воскресе: трижды. Слава, и ныне: Настоятель: Христе Боже благослови: По востании же от трапезы, глаголем: Христос воскресе: трижды. Слава, и ныне: Настоятель: С нами Бог Своею благодатию: И тако творим во всю седмицу Светлую Вечерни последование.

В Неделю Пасхи на ЛитургииВечерняУтреняЛитургия