На правах рекламы:

картина по фото для себя

   

Среда 1-й седмицы Великого поста


ГлавнаяТриодьСреда 1-й седмицы Великого поста

В этот день...Утреня и часыВечерня и Повечерие

В среду первыя седмицы


См. также:

Во вторник 1-й седмицы поста, на Вечерне.

В среду первыя седмицы на Утрени.

По 1-м стихословии седален Осмогласника.

По 2-м же стихословии седален, глас 2:
Подобен: Б
лагообразный Иосиф:

Страстьми Твоими всем безстрастие давый Человеколюбче, страсти плоти моея умертвив Твоим Крестом, Божественную сподоби страсть видети, постом благоугождающа славе Твоей, да прииму богатно велию милость.

Слава, тойже:
И ныне, Крестобогородичен, глас тойже.
Подобен: М
илосердия сущи:

Дева и Мати Твоя Христе, на Древе зрящи Тя мертва простерта, плачущи горько, Сыне Мой, глаголаше, что страшное сие таинство, всем даруяй живот вечный, волею на Кресте како умираеши, смертию поносною?

По 3-м стихословии седален, глас 2:
Подобен: Ж
ивотворящий:

Светотворное время, егоже ныне освятил еси и даровал еси нам воздержания Господи, Ты сподоби нас во умилении всех чисте прейти мирствующих, Креста крепостию, едине Человеколюбче.

Слава, тойже:
И ныне, Крестобогородичен, глас тойже.
Подобен: М
илосердия двери:

Честным Крестом Сына Твоего сохраняеми Владычице Чистая Богородице, всякий прилог борителя вси удобно низлагаем. Темже Тя по долгу ублажаем, яко Матерь Света, едину надежду душ наших.

Таже чтение в Лавсаице. Псалом 50.

Канон в Минеи. И трипеснец, глас 2.

Песнь 3.

Ирмос: Процвела есть пустыня:

Распнем уды воздержанием, трезвимся в молитвах, якоже писано есть, и по следу жительствуим Пострадавшаго, и страсти умертвившаго.

Изблевавше горький грех, потщимся волею желчь вкусившему угодити Христу, Крестом низложившу злоначальника.

Обычай взем грех, влечет мя во всеконечную пагубу: но Ты мя от сея избави Крестом Твоим, Щедре многомилостиве.

Богородичен: Владычествующая всеми тварьми Владычице, яко Владыку рождши, работы мя свободи льстиваго, и единаго борца.

Иный, глас тойже.

Ирмос: Утверди нас:

Древо Крестное воздержание миру процвете, еже любовию облобызавше, насладимся всеплодия Божественных заповедей Христовых.

Воздержание страстей и ныне носяще, плоть распнем Господеви, и мертвенно тоя мудрование покажем вси божественней жизни.

Слава, Троичен: Три Лица единаго зрака славлю, Отца, Сына, и Духа, едину державу Божества, Царство всех, и светлость.

Богородичен: Рождество Твое, Чистая, страшно бысть: Бог бо есть вочеловечивыйся, безначально из Отца родивыйся, и из Тебе напоследок кроме мужа рождься.

Слава Тебе Боже наш, слава Тебе.

Распятие пою и прободение Божественных ребр Твоих, из нихже питие безсмертное черплю всегда Христе, и освящаюся.

Ирмос: Утверди нас в Тебе Господи, Древом умерщвей грех, и страх Твой всади в сердца нас поющих Тя.

Песнь 8.

Ирмос: Пещь иногда огненная в Вавилоне:

Пещь страстей распаляет душу мою, но росою милости Твоея сию увяди, источивый безстрастия токи из нетленных Твоих ребр, распинаемь Благодетелю многаго ради снизхождения.

Вознесл еси ны падшия в злобу на Кресте Твоим вознесением Христе: темже поползшася в пропасть греха, возведи, и утверди мя на камени спасения, яко да славлю державу Твою.

Копием Твоим Христе, страстей гноение очистив от сердца моего, всего мя исцели, егоже змий уязви зубы ядовитыми, и даждь ми непоколебимо к Божественным стезям ходити.

Богородичен: Тебе светлую свещу, и свещник, в нейже огнь Божества вселься, просвети нощною одержимых тлею, Нескверная: чтим вси благословяще, благословенная Рождество Твое.

Иный.

Ирмос: В купине Моисею:

Посреде разбойник Распятаго на Древе, и копием прободенаго в животочная ребра, пойте, благословите, и превозносите во вся веки.

Судяй всей земли, судищу предстал еси, заушен был еси, и поруган, на Кресте повешен был еси, от тли мя пременяя древняго греха во вся веки.

Благословим Отца, и Сына, и Святаго Духа, Господа.

Троичен: Божество едино Троица, нераздельное Естество, раздельное же Лицы, непоколебимая державо, Отче, Сыне, и Душе, Тебе песнословим во вся веки.

Богородичен: Богородительнице Чистая, небесная врата, спасительная двере всех христиан моления приими, блажащих Тя во вся веки.

Слава Тебе Боже наш, слава Тебе.

Кресте Христов, разбойника наставивый к вере, и мене к течению благосильно постом сподоби предварити на поклонение Твое, и оживотворитися.

Хвалим, благословим, покланяемся Господеви, поюще и превозносяще во вся веки.

Ирмос: В купине Моисею Девы чудо, на Синайстей горе, прообразившаго иногда, пойте, благословите, и превозносите во вся веки.

Песнь 9.

Ирмос: Безначальна Родителя:

Солнца светлее пост возсиявый многосветлая благодать, благовествует всем Крестныя лучи, и зари честныя страсти, и Воскресения день спасительный.

Чистоту возлюбим, блуда отбежим, чресла целомудрием препояшим: яко да чисти явимся Чистому, и единому от всех ищущему чистоты, Спасу душ наших.

Христе, страху Твоему пригвозди плоти моя, Кресту пригвоздивый грех Адамов, разреши зол моих соузы лукаваго сокруши стрелы, копием Твоим Владыко, и сего вреда избави мя.

Богородичен: Судию праведнейшаго и единаго благоуветливаго рождшая Дево Христа Господа, избави мя суда Отроковице, и огня и мучения, яже ми исходатаи греха наслаждение.

Иный.

Ирмос: Чистую и Пречистую:

О благоутробия Твоего! Яко Крест претерпел еси, гвоздие и копие Господи, мене ради осужденнаго тлею: темже пою Тя Христе.

Кресту, трости, гвоздием и копию, жизненным Твоим страстем, вси людие покланяющеся песньми Христе поем Тя.

Слава, Троичен: Единице триипостасная Троице единственная, господоначальная! Естество равнославное, Отче, Сыне, и Божественный Душе, спаси всех нас.

Богородичен: Радуйся очистилище миру Богородице, в неже прибегше вси грешнии, к Богу примирения присно обретаем.

Слава Тебе Боже наш, слава Тебе.

Крестом Твоим Господи, и мене укрепив, постов мне даруй Благий благомощно скончати обхождение.

Ирмос: Чистую и Пречистую Матерь и Деву, песньми песней вси вернии благочестно яко Богородицу величаем.

Светилен.

На стиховне самогласен дважды. Глас 8:

Постом, помышлений страсти, приидите поработим, духовными себе крилы покрывше: да вражию движимую бурю легце прешедше, достойни будем Крестнаго поклонения, о мире закланнаго волею Сына Божия: и духовно празднуим из мертвых Спасово Воскресение, на гору вземшеся, со ученики прославим, власть приимшаго всю, Сына от Отца, Человеколюбца.

Мученичен: Мученицы Христовы непобедимии, победивше прелесть силою Крестною, восприясте благодать вечныя жизни, мучителей прещения не убоястеся, муками ураняеми веселитеся: и ныне крови ваша, быша исцеления душ наших: молите спастися душам нашим.

Слава, и ныне, Крестобогородичен, глас тойже:

Что зримое видение, еже моими очесы зрится, о Владыко? Содержай всю тварь, на Древо вознесен еси, и умерщвлен всем даруяй живот: Богородица плачущи глаголаше, егда зряше на Кресте Всечистая, из Нея неизреченно возсиявшаго Бога и Человека.

И час 1-й, со стихословием и обычными поклоны: и отпуст.

На 6-м часе тропарь пророчества, глас 4:

Веси создание наше, веси немощь нашу Человеколюбче: согрешихом, но не отступихом от Тебе Боже, ниже воздехом руки наша к богу чуждему, пощади нас Твоею благостию Благоутробне.

И повторяем тойже.

Таже прокимен, псалом 9, глас 4: Исповемся Тебе Господи, всем сердцем моим. Стих: Возвеселюся и возрадуюся о Тебе.

Пророчества Исаиина чтение. [Глава 2, ст. 3 – 11.]

Тако глаголет Господь: от Сиона изыдет закон, и слово Господне из Иерусалима. И судити будет посреде язык, и изобличит люди многи: и раскуют мечи своя на орала, и копия своя на серпы, и не возмет язык на язык меча, и не навыкнут ктому ратоватися. И ныне доме Иаковль, приидите, пойдем светом Господним. Остави бо люди своя дом Иаковль: зане якоже из начала наполнися страна их волхвований, якоже иноплеменников, и чада многа иноплеменнича родишася им. Наполнися бо страна их сребра и злата, и не бяше числа сокровищ их: и наполнися земля их коней, и не бяше числа колесниц их. И наполнися земля мерзостей дел рук их, и поклонишася тем, яже сотвориша персты их: И преклонися человек, и смирися муж, и не претерплю им. И ныне внидите в камения, и скрыйтеся в землю от лица страха Господня, и от славы крепости Его, егда востанет сокрушити землю. Очи бо Господни высоцы, человек же смирен: и смирится высота человеческая, и вознесется Господь един в день оный.

Прокимен, псалом 10. Глас 6: Праведен Господь, и правды возлюби, правоты виде лице Его. Стих: На Господа уповах, како речете души моей?

И прочее последование часов, яко предучинися, и отпуст.

См. также:

Во вторник 1-й седмицы поста, на Вечерне.


В этот день...Утреня и часыВечерня и Повечерие