На правах рекламы:

• Войнов Игорь Вячеславович миасс на http://u74.ru.

Собор Московских святителей

Собор святителей Московских Петра, Алексия, Ионы, Макария, Филиппа, Иова, Ермогена, Тихона, Петра, Филарета, Иннокентия и Макария, всея России чудотворцев

На Утрени,

на Бог Господь, тропарь тойже.

По 1-м стихословии седален, глас 5:
Подобен: С
обезначальное Слово:

Яко царское украшение Церкве, святителей Господних восхвалим, преданием сокровище неоскудеемо: сими бо тии наказаша нас Троицу чести Святую, соединену убо Существом, разделену же Ипостасьми. [Дважды.]

Слава, и ныне, Богородичен:

Пресвятая Дево, помилуй нас прибегающих верою к Тебе Милосердой, и просящих теплаго Твоего заступления: можеши бо яко Блага вся спасти, яко сущи Мати Бога Вышняго, Матерними Твоими молитвами, присно объемлющи Богорадованная.

По 2-м стихословии седален, глас 3:
Подобен: Б
ожественныя веры:

Столпи бысте Церкве, и богатство некрадомое благочестия, явилися есте Богословеснии святителие, в безстрастии осияли есте житие свое, и Троическая изъяснисте учения повелений, отцы преподобнии, Христа Бога молите о спасении душ наших. [Дважды.]

Слава, и ныне, Богородичен:

Божественнаго естества не отлучься, плоть быв во чреве Твоем, но Бог вочеловечься и пребысть, Иже по рождестве Матерь Тя Деву, яко прежде рождества сохранив Всенепорочну, Един Господь: Того прилежно моли даровати нам велию милость.

По Хвалите имя Господне, припев:

Величаем вас святители Христовы, Петре, Алексие, Ионо, Филиппе и Ермогене, и чтем святую память вашу: вы бо молите за нас Христа Бога нашего.

Псалом избранный: Услышите сия вси языцы:

По полиелеи седален, глас 4:

Премудрии учителие вселенней, иже Бога славяще словесы и делы на земли, да возвеличатся днесь, яко спасения всем нам подателие. [Дважды.]

Слава, и ныне, Богородичен:

Предстательнице нератная Богородительнице, и молитвою готовая притекающим к Тебе, от бед мя избави, и не презри мене, всех заступление.

Таже степенна, 1-й антифон 4-го гласа.

Прокимен: Честна пред Господем смерть преподобных Его. Стих: Что воздам Господеви о всех, яже воздаде ми?

Всякое дыхание:

Еванглие от Иоанна, зачало 36. [Ин. 10, 9–16.]

Рече Господь ко пришедшим к Нему иудеем: Аз eсмь дверь: Мною аще кто внидет, спасется: и внидет, и изыдет, и пажить обрящет.

Сказал Господь пришедшим к Нему иудеям: Я есмь дверь: кто войдет Мною, тот спасется, и войдет, и выйдет, и пажить найдет.

Тать не приходит, разве да украдет, и убиет, и погубит: Аз приидох, да живот имут, и лишше имут.

Вор приходит только для того, чтобы украсть, убить и погубить. Я пришел для того, чтобы имели жизнь и имели с избытком.

Аз eсмь пастырь добрый: пастырь добрый душу свою полагает за oвцы.

Я есмь пастырь добрый: пастырь добрый полагает жизнь свою за овец.

А наемник, иже несть пастырь, eмуже не суть oвцы своя, видит волка грядуща, и оставляет oвцы, и бегает. И волк расхитит их, и распудит oвцы.

А наемник, не пастырь, которому овцы не свои, видит приходящего волка, и оставляет овец, и бежит; и волк расхищает овец, и разгоняет их.

А наемник бежит, яко наемник eсть, и нерадит о oвцах.

А наемник бежит, потому что наемник, и нерадит об овцах.

Аз eсмь пастырь добрый, и знаю Моя, и знают Мя Моя.

Я есмь пастырь добрый; и знаю Моих, и Мои знают Меня.

Якоже знает Мя Oтец, и Аз знаю Oтца, и душу Мою полагаю за oвцы.

Как Отец знает Меня, так и Я знаю Отца; и жизнь Мою полагаю за овец.

И ины oвцы имам, яже не суть от двора сего: и тыя Ми подобает привести: и глас Мой услышат, и будет eдино стадо, и eдин Пастырь.

Есть у Меня и другие овцы, которые не сего двора, и тех надлежит Мне привести: и они услышат голос Мой, и будет одно стадо и один Пастырь.

По 50-м псалме стихира, глас 6:

Божественная благодать осеняет всечестныя раки мощей ваших, преблаженнии: темже и в воню мира чудес ваших притекающе, недугом исцеления почерпаем. Но о святителие Христовы, Петре, Алексие, Ионо, Филиппе и Ермогене! Христа Бога молите о душах наших.

Канон Богородице со ирмосом на 6. Таже святителей, на 8, глас 8.

Песнь 1.

Ирмос: Воду прошед яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Многими содержими напастьми, к вам прибегаем, спасение получити, о велицыи святителие, Петре, Алексие, Ионо, Филиппе и Ермогене! От лютыя нужды и бед спасите нас.

Страстей прилози, и многия печали и беды погубляют мою душу: умирите святии святителие к Богу вашими молитвами, и от печали на веселие преложите.

Спаса Христа молите велицыи чудотворцы и избраннии, Петре, Алексие, Ионо, Филиппе и Ермогене, избавитися нам от бед и скорбей и варварскаго нахождения, вашими молитвами.

Богородичен: В скорби ны и болезни суща, посещения Божественнаго и промышления, еже от Тебе сподоби, о Богомати Владычице!

Катавасиа: Отверзу уста моя:

Песнь 3.

Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче Господи и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Едине Человеколюбче.

Заступницы и покровителие граду Москве вы есте по Бозе, Божии угодницы, направите нас на пристанище спасения: вы бо есте верным ограждение.

Молим вас святии чудотворцы, Петре, Алексие, Ионо, Филиппе и Ермогене, душевное смущение, и печали бурю разорити нам, и тишину подати, к Богу вашими молитвами.

Благороднейшии и благим подражателие бывше, от Бога чудесы обогатившеся, всем помогайте, молящеся Богу, вас прославляющему Своя угодники.

Богородичен: Лютыми недуги, и болезненными тяжкими варварскими находы истязаемым, Дево Богородице, Ты нам помози и печаль на радость преложи.

Седален, глас 4:

Прострите ваша длани, святии отцы, ко всех Владыце, имиже добре потрудистеся и Богу угодисте, и требующим неоскудно подасте, и устне ваша на молитву отверзите, имиже Бога славословисте, и люди на Богоразумие настависте. Ускорите убо на помощь нашу, и от находящих на нас бед и зол, и всякия нужды избавите нас вашими молитвами к Богу. [Дважды.]

Слава, и ныне, Богородичен:

Дево Всенепорочная, Яже Пресущнаго Бога рождшая, со святители Того непрестанно моли, оставление прегрешений, и исправление жития дати нам прежде конца, верою и любовию поющим Тя по долгу, Едина Всепетая.

Песнь 4.

Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

Страстей моих смущение, и многих бед нахождения бурю утишити, молитеся, святии отцы, к Богу вашими молитвами.

Милосердия бездну прострите нам, святии отцы, призывающим вас на помощь: яко Милосердаго Бога имате, послушающа ваших молитв.

Надежду имуще, вас святии отцы, Петре, Алексие, Ионо, Филиппе и Ермогене, и яко стену недвижиму к Богу ваша молитвы, зол и всех бед избавляемся.

Богородичен: Исцели, Чистая, душевная наша немощи, и страсти телесныя: поспеши, Госпоже, здравие подати молитвами Твоими.

Песнь 5.

Ирмос: Просвети нас повелении Твоими, Господи, и мышцею Твоею высокою Твой мир подаждь нам, Человеколюбче.

Исполните, святии отцы, веселия живот наш, избавляюще нас варварскаго нахождения, и междоусобныя брани.

Избавите нас от бед, святии чудотворцы, яко предстателие теплии, и молитвенницы о душах наших.

Разрушите мглу прегрешений моих, и безместных деяний, вашими к Богу молитвами.

Богородичен: Яко стену нерушиму, и пристанище стяжахом, и душам Тя совершенное спасение, и пространство в скорбех, о Владычице! Ныне нас от страстей и бед спаси.

Песнь 6.

Ирмос: Молитву пролию ко Господу, и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися, и живот мой аду приближися, и молюся яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Смерти и тли и варварскаго пленения избавите, и огненнаго запаления свой град сохраните, к Богу вашими молитвами.

Заступники вас вемы, и твердыя хранители граду нашему, святителие Господни: тем к вам прибегающе, милость приемлем, и бед избавляемся.

Яко стену и пристанище стяжахом вас, святии чудотворцы, пространство в скорбех, подтверждение и спасение душам нашим.

Богородичен: Заступницу Тя живота вем, и Хранительницу тверду, Дево, напастей решащу молвы, и налоги бесов отгоняющу: и молюся всегда страстей мя избавити, Всенепорочная.

Кондак, глас 3:
Подобен: Д
ева днесь:

Во святителех благочестно пожисте, и люди к Богоразумию настависте, и добре Богу угодисте: сего ради от Него нетлением и чудесы прославистеся, яко ученицы Божия благодати.

Икос: Первозванаго наместницы, и Российстии первопрестольницы, велицыи светильницы, Петре, Алексие, Ионо, Филиппе и Ермогене, Троице поборницы, православию наставницы, в мире благочестно пожисте, и учением своим вселенную просветисте, сего ради Царствию Небесному наследницы бысте, нетлением и чудесы прославистеся, яко ученицы Божия благодати.

Песнь 7.

Ирмос: От Иудеи дошедше отроцы, в Вавилоне иногда, верою Троическою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже благословен еси.

Наше спасение, якоже восхотел еси Спасе, устроити, прославляеши Твоя угодники чудесы, вопиющия Ти: отец наших Боже благословен еси.

Волителя милости, Егоже роди Мати, молите, святии Христовы святителие, Петре, Алексие, Ионо, Филиппе и Ермогене, избавити нас от прегрешений, и бед и зол, зовущих: отец наших Боже благословен еси.

Сокровище спасения и источник исцеления, наставницы покаяния вы есте, Божии угодницы, вопиющим: отец наших Боже, благословен еси.

Богородичен: Сокровище спасения, и источник нетления Тебе Рождшую, и столп утверждения, и дверь покаяния вопиющим показа: отец наших Боже благословен еси.

Песнь 8.

Ирмос: Царя Небеснаго, Егоже поют вои Ангельстии, хвалите и превозносите во вся веки.

Помощи вашея требующия не презрите, святии отцы и наставницы Православия, поющия и превозносящия Христа во веки.

Неможение душ наших исцеляете, и от телесных болезней возставляете вопиющих, и превозносящих Христа во веки.

Исцелений богатство источаете к вам притекающим Божиим угодником, и верно поющим и превозносящим Христа во веки.

Богородичен: Напастныя Ты прилоги отгоняеши, и страстныя находы, Дево, яко да Тя поем и превозносим Чистую во веки.

Песнь 9.

Ирмос: Воистинну Богородицу Тя исповедуем, спасеннии Тобою, Дево Чистая, с Безплотными лики Тя величающе.

Точения слез не презрите, молим вас, святии отцы, Петре, Алексие, Ионо, Филиппе и Ермогене и всем утешение подати блажащим вас.

Радости сердца наша исполните вашими к Богу молитвами святии отцы и заступницы теплии.

Светильницы пресветлии, Троицы поборницы, Петре, Алексие, Ионо, Филиппе и Ермогене, труды и подвиги вашими мрак неведения отгоняшеся, благоверно вас ублажающих.

Богородичен: Света Твоего зарями просвети, Дево, мрак неведения отгоняющи, и лютых бед спасающи, иже благоверно Богородицу Тя исповедающих.

Светилен:

Светозарныя светильники, паче солнечных луч, от Светоначальныя Троицы, и Трисолнечныя Единицы, паче естества смешены, Богоносныя восхвалим отцы. [Дважды.]

Богородичен: Тебе песньми немолчными ублажаем, Дево, Яже от Троицы Единаго во чреве приемши, Богородице, Божественными руками Пресущное Слово носивши, непреложно и неизменно.

На хвалитех стихиры на 6, глас 8:
Подобен: О
преславнаго чудесе!

Имеяй душу милостиву, и чист помысл, и сердце не смущенно, и веру непорочну, и любовь нелицемерну, учительство изрядно, и святительства достоинство, и ныне ликом святителей сопричтался еси на Небесех. Сего ради почитаем тя, святителю Петре, священными песньми благочестно вси ублажаем.

О пречестный отче, досточудне премудре Алексие, ты иноческим житием Богу угодил еси: тя Бог прежде избра от юности пастыря овцам словесным, и учителя велика: ты священником наказатель явился еси, и всей стране Российстей звезда пресветлая, осиявающи чудесы всех, верою припадающих к раце мощей твоих. Тем первосвятителей лик тя восприят, с нимиже молися, прося стаду твоему грехов оставление.

Отче Ионо, Богомудре святителю, ты измлада Христа возлюбив, и Того любви прилепился еси, и от Него Пресвятаго Духа Божественными зарями сердце твое просветив, световиден воистинну был еси. Темже иже ко храму твоему притекающия, прошения ко спасению сподоби, и моли Христа Бога спастися душам нашим.

Течение совершил еси, и веру соблюл еси, святителю блаженне Филиппе: сего ради Христос тя венча светлым венцем правды и украси твое исповедание досточудне. Тем Небесное наследие прием, Спасу молися о воспевающих память твою.

Глас 7:

Сотворите в песнех суд написан: слава сия будет великому Ермогену, той бо есть Православия ревнитель и всея Руси хранитель, яко орел, птенцы своя покрываяй.

Глас 8:

О пречестнии досточуднии отцы, Петре, Алексие, Ионо, Филиппе и Ермогене! Порученный вам талант умноживше, радости сподобистеся Господа своего, и ныне предстоите с лики святителей, украшени благодатию Божественнаго сияния. Темже верою и любовию пресветлую вашу память восхваляем, Христа величающе, прославльшаго Своя угодники.

Слава, глас 6:

Добрии раби, блазии и вернии, и добрии делатели винограда Христова, вы тяготу дневную понесли есте, и данный вам талант возрастивше, и по вас пришедшим не завидевше. Темже и дверь Небесная вам отверзеся, внидите в радость Владыки Христа, молящеся о нас, святии учителие.

И ныне: Богородице Ты еси лоза истинная: